Dreigende Natuur
Een niet onbelangrijk onderdeel, niet perse het belangrijkste, is ons aandacht voor de bedreigende natuur. In onze lessen hebben we aandacht voor onze rol als rentmeester (lees: khalifa) op aarde. We geven inzicht in de bedreigende natuur en wat wij als individuen (op kindniveau) kunnen doen om de natuur te beschermen. Een workshop waar deze vorm goed de aandacht krijgt is onze bijenworkshop.
Bijenworkshop
Bij + zonder = bijzonder. Bijen zijn namelijk de belangrijkste dieren op aarde. Echter, zonder + bijen = enorme grote problemen. Bijen worden met uitsterven bedreigd. Met name in Nederland. In deze 2-uur durende bijenworkshop (voor kleuters duurt de activiteit 40 minuten) maken we kennis met de 'bij-zzzondere' wereld van de bij en in het bijzonder over de kracht van delen. Dat doen we op verschillende manieren. De volgende onderdelen kunnen onderdeel uitmaken van onze bijenworkshop:
Bijenpresentatie:
Onze interactieve bijenpresentatie biedt een unieke kans om de rol van bijen in de natuur te verkennen, hun belang voor ons voedselsysteem te begrijpen en kinderen te inspireren om zorgzame bewakers van de natuur te worden. We staan stil bij de relatie tussen bij en mens, in het bijzonder de tussen de bij en imker. Dat doen we met onze imkerspullen (1 DeenTraveller is imker). We laten daarbij de kinderen ook kennismaken met de wonderen van de bijen, wonderen zoals honing, koninginnenvoer en propolis. Tevens reflecteren we tijdens dit onderdeel samen over de bijzondere lessen die we kunnen trekken uit de Quran en Soenna met betrekking tot bijen.
Bijenobservatie: over reflecteren gesproken, bij goed weer lassen we een bijenobservatie in. Tijdens dit onderdeel zoeken de leerlingen bijtjes in de buurt op. Ze schrijven vervolgens hun observaties op. Die observaties delen ze daarna met de klas. Vervolgens krijgen ze richtvragen mee zoals “hoe lang bezoekt een bij een bloem”, wie heeft gezien dat bijen pollen bij zich hebben”, “hoeveel bloemen bezoekt de bij die je gevolgd hebt”, “hoe vliegt een bij” etc. We staan vervolgens stil welke lessen we van de bijen kunnen leren door slechts de bijen te observeren, het zijn lessen die aansluiten bij hun belevingswereld.
Zaadbommen maken:
Ondanks dat er bijtjes zijn in Nederland, wordt meer dan de helft van de bijensoorten met uitsterven bedreigd. Dat heeft o.a. te maken met de aanwezigheid van weinig drachtplanten (lees: voedsel voor bijen). Daar gaan we samen een klein beetje verandering in brengen. Dat doen we door zaadbommen te maken. Eenieder maakt zijn/haar eigen zaadbom met gifvrije bloemzaden. Vervolgens gooien ze deze zelfgemaakte zaadbommen op braakliggende terreinen, saaie plantenbakken of andere kale plekken in de buurt. Ze zullen deel uitmaken van een beweging die groen terugbrengt in de wereld, waarbij ze zelf getuige zijn van de prachtige transformatie van zaad tot bloeiende plant.
Bijenhotels maken:
Tijdens dit onderdeel bouwt ieder leerling zijn of haar eigen bijenhotel, een veilige en gastvrije plek waar bijen kunnen nestelen en overwinteren. En het gaat verder dan alleen maar 'bouwen'. Deze activiteit stimuleert teamwerk, probleemoplossing en creativiteit terwijl de leerlingen praktische vaardigheden ontwikkelen, zoals zagen, boren en monteren. Het is een opwindende hands-on ervaring die vakoverschrijdend leren stimuleert en hun nieuwsgierigheid naar de natuur aanwakkert.
Onze bijenhotel-activiteit is een concrete manier om leerlingen te stimuleren te helpen bij het behoud van de bijenpopulaties. Op deze manier bevorderen ze de biodiversiteit in hun eigen omgeving. Het is een mooie gelegenheid om kinderen bewust te maken van hun vermogen om de wereld om hen heen te veranderen.